Våra 7 bästa tips för en familjefotografering

Två familjefotografer i Stockholm berättar

Du har tänkt länge att ni ska göra en familjefotografering. Kanske har du en kompis eller kollega som gjort en och du blir påmind då o då att det är dags nu.
Du tänker "jag ska bara... .... " "Efter det kan vi göra en fotografering" och däremellan försvinner dagarna och barnen blir äldre. 

Nej, nej, nej, nej, nej! Så kan det inte gå till. Helt plötsligt står du där på studentskivan och undrade vad som hände. En massa år försvann för att ni tänkte att det var bättre o ta det efter sommaren när ni hade mer färg i ansiktet eller att ni skulle ta det efter att X antal kilo skulle försvinna så att du inte ser tjock ut på bild! Känner du igen dig? Då har vi 7 tips till dig på vägen som kanske hjälper dig att ta tag i det där som du faktiskt vill och som också förklarar olika delar på vägen och sådant ni ska tänka på när ni väl är där! 

7. NÄR NI FOTAS: Hjälp inte er fotograf om denne inte ber uttryckligen om hjälp. Inga mutor, inga hot eller "kom hit o sitt nu och le". Vi vet vad vi gör och era barn är precis som alla barn! Oftast ser det ut som kaos, men vi vet precis hur vi ska reda upp situationen. Behöver vi hjälp så lovar jag att vi säger till!

6. INNAN: Sänk kraven på dig själv och hur du ser ut. Dina barn vill bara ha bilder i framtiden med sina föräldrar - oavsett hur de ser ut. De dömer inte dig utan tycket att du är det jädra vackraste som finns i alla lägen. En familjefotografering skall dessutom visa er som ni är, inte som ni ser ut.

5. INNAN: Kom ihåg att peppa er själva och barnen inför er fotodejt. Det handlar inte om att "le och titta in i kameran" och vara obekväm. Det beror på vem ni bokar med. Många gånger kan det vara en supergrym lekfull upplevelse som lämnar er varma o gosiga inuti.

4. INNAN: Hjälp er fotograf med att vara era bästa jag! Låt alla ha vilat sig och ätit ordentligt innan er dejt. Sömngrusiga ögon och lågt blodsocker är inte er bästa vän. Stressa ned innan och peppa varandra, annars är risken att er stress smittar av sig på alla runt omkring! För er egen skull, tänk YAY! istället för NAY!

3. INNAN: Vad ska vi ha på oss? Ja - vi vet! Det finns tydligen inget som är så krångligt som att klä sig inför en familjefotografering. Så vi har tre saker att tänka på. 1. Ha på er kläder ni är varma o bekväma i - är det kallt - kör lager på lager istället för en enda bufflig jacka. 2. Tänk färgskala snarare än "alla ska ha vitt & blått". 3. Mest av allt, var bekväma och fråga dig själv "Vill jag se denna svarta jacka med reklamtryck på väggen i en vacker inramning?".

2. INNAN: Boka en familjefotograf vars bilder får er att känna något. Vem som helst kan numera avbilda hur ni ser ut. Det räcker med en iPhone och att säga "Cheeeze". Den yrkesfotografen som är skicklig kommer att hjälpa er att berätta vilka ni var, just där och just då. Den kommer visa er kärlek till varandra och hur ni är unika i er perfekta familjekonstellation. 

1. NU: Vårt bästa tips inför en familjefotografering är - JUST DO IT! Livet springer förbi fortare än vi anar och helt plötsligt har du glömt bort hur din bebis luktade i nacken eller den där knäppa roliga minen er son hade när han var fyra. Men mest av allt har ni missat chansen att få se dessa fantastiska kärleksbilder varje dag när ni vaknar eller går förbi vardagsrummet. Ni har missat möjligheten att få boosta er själva och era barn, varje dag!